You are here

“Onze job gaat veel verder dan vastgoed helpen (ver)kopen of (ver)huren. We hebben een echte vertrouwensband met onze klanten”

Cédric Clybouw

Cédric Clybouw is als senior negotiator al tien jaar aan de slag bij CD-Vastgoed. Hoe ziet een werkdag er voor hem uit?

“Geen twee werkdagen zijn hetzelfde. Ik hou me bij CD-Vastgoed bezig met industrieel vastgoed, met de kantorenmarkt in Antwerpen en met winkelvastgoed in Gent. Afwisseling verzekerd. Ik kan autonoom werken en ik krijg veel verantwoordelijkheid. CD-Vastgoed was mijn eerste werkgever. Door de familiale sfeer en het gevarieerde werk voel ik me hier helemaal thuis. Na tien jaar vind ik mijn job nog altijd even boeiend en uitdagend.”

“Ik begin mijn werkdag meestal op kantoor. Ik maak offertes voor bedrijven die een nieuw pand zoeken, vraag extra info op bij de eigenaars, bestudeer plannen, bekijk hoe ik vastgoed dat te koop of te huur staat zoveel mogelijk zichtbaarheid kan geven.”

“Een groot deel van de dag ben ik natuurlijk de baan op. Ik wil een kantoor, een winkel of een magazijn dat we helpen (ver)kopen of (ver)huren echt leren kennen. Plannen en foto’s geven al een goed beeld, maar ze kunnen nooit het volledige plaatje tonen. Je moet erin rondwandelen, en de sfeer van de buurt opsnuiven.”

Rationele beslissing vs emotionele beslissing

“Bedrijfsvastgoed is anders dan residentieel vastgoed. Een huis of een appartement kopen of huren, is vaak een emotionele beslissing. Mensen worden verliefd op een plek en beslissen halsoverkop – vaak nog dezelfde dag – om een bod te doen. Ook als ze daarvoor financieel een tand moeten bijsteken. Bij bedrijfsvastgoed is die beslissing meestal puur rationeel.”

“Een bedrijf heeft een budget dat vastligt en een lijst met criteria waaraan een pand moet voldoen: x-aantal vierkante meters, dichtbij in- en uitvalswegen, bereikbaar met het openbaar vervoer, mogelijkheden om uit te breiden,… Kunnen ze al die criteria afvinken op hun lijstje en past het pand binnen het budget, dan huren of kopen ze het pand. Anders zoeken ze verder.”

Markt in beweging

“De markt is voortdurend in beweging. Als vastgoedexpert moet je niet alleen de markt van het vastgoed door en door kennen, je moet ook oog hebben voor trends in de samenleving en de economie. Vroeger zochten bedrijven een kantoor waar ze voldoende bureaus konden installeren, waar ze voldoende wagens bij konden parkeren en waar een telefoonkabel lag. Nu zijn ze – terecht – een pak veeleisender.”

“Als we de tijd dat we slapen even niet meerekenen, brengen we meer tijd door op kantoor dan thuis. Dan is het eigenlijk logisch dat een kantoor méér moet zijn dan alleen een werkplek. Ze zijn bijvoorbeeld heel erg bezig met de gezondheid van hun medewerkers, daar moeten wij rekening mee houden. Door een fitnessruimte te voorzien, of een keuken waar ze elke middag een verse maaltijd kunnen koken voor hun mensen. Er woedt vandaag een war on talent tussen bedrijven, een aantrekkelijk kantoor is een grote troef om nieuwe medewerkers aan te trekken!”

Vertrouwensband opbouwen

“Mijn job gaat veel verder dan vastgoed helpen (ver)kopen of (ver)huren. We zijn een echte partner, een adviseur. Veel bedrijven kiezen voor verschillende satellietkantoren in plaats van één groot hoofdkantoor. Als verkoper of verhuurder kan je dat ene grote kantoor dan misschien beter in twee kantoren verdelen? Of kun je misschien beter mikken op een ander type winkel, die meer volk aantrekt op jouw specifieke locatie?”

“Het fijnste aan mijn job zijn de relaties die je opbouwt. Er zijn bedrijven die ik begeleid heb bij hun zoektocht naar een eerste kantoor, bij de verhuis naar een nieuw en groter kantoor, naar een tweede vestiging,… Zo ontstaat stap voor stap een echte vertrouwensband. Je groeit mee met de klant.”

Gulden middenweg

Die vertrouwensband is ontzettend belangrijk in de laatste fase van Cédrics werk, de contractfase. “Contracten bij bedrijfsvastgoed kunnen heel complex zijn. Er zitten clausules in die in 99 procent van de gevallen nooit toegepast moeten worden, maar die wel een breekpunt kunnen zijn voor de koper, de verkoper, de huurder of de verhuurder. Het is mijn job om hun belangen te verzoenen. Om een gulden middenweg te vinden. Om een contract af te sluiten waar ze allebei tevreden mee zijn en samen een glas op kunnen heffen.”

Wij zijn constant op zoek naar gedreven collega's zoals Cédric. Denk jij te zijn wie wij zoeken? Neem dan zeker eens een kijkje naar onze openstaande vacatures.